Digitaal Kerkloket

Heropening Dorpskerk te Vledder

 

Kerk van Vledder prachtig verbouwd.

De verbouwing van de Dorpskerk van Vledder, Johannes de Doper kerk geheten, zit er op en het resultaat mag er wezen. De klus heeft bijna 3 maanden geduurd, 2 weken langer dan gepland. Maar als je ziet wat er allemaal gedaan is in die tijd dan begrijp je die vertraging.

De verbouwing betreft ditmaal alleen de binnenkant van de kerk; de buitenkant en het dak zijn de afgelopen jaren al gerestaureerd. Het kerkgebouw kan er dus voorlopig tegen.

De afgelopen maanden is eerst de vloer op de schop gegaan. De vloer bestond grotendeels uit houten vlonders, waarop de stoelen stonden. De opstapjes van die vlonders vormden in toenemende mate een probleem voor de oudere kerkleden, net als de dorpels bij de ingang en in de kerk zelf. In plaats dan die vlonders ligt er nu een prachtige vloer van oude tegels. Die komen deels uit de kerk zelf maar het grootste deel is aangekocht bij een groothandelaar in oude kerktegels. Onder die vloer ligt vloerverwarming in een isolerende betonvloer. Mocht ooit de kerk ook van het gas af moeten dan vormt de vloerverwarming daarvoor een goede start. Trouwens op meer plaatsen is gedacht aan zuinig omgaan met energie, zoals de isolatie van het plafond en de nieuwe ledverlichting. Maar isolatie van de meters dikke oude muren is natuurlijk niet mogelijk en ook dubbelglas in de ramen is geen optie. Op de nieuwe vlakke vloer staan mooie nieuwe stoelen, die heel goed aansluiten bij het uitgebalanceerde interieur.

De kerk is niet alleen gerenoveerd voor de eigen kerkelijke gemeente. Ook is gedacht aan gebruik door andere organisaties uit Vledder en omgeving, zoals de vele koren. Het oude toilet is vervangen door 2 moderne toiletten, waar ook een rolstoel zonder problemen in kan manoeuvreren. En vanuit een keukentje kunnen bezoekers van de kerk van koffie en thee worden voorzien. Beeld en geluid zijn eveneens aangepast aan de eisen van deze tijd: vier beeldschermen maken alles goed zichtbaar en het geluid is van de hoogste kwaliteit. De akoestiek van de kerkzaal is door de verbouwing nog verder verbeterd, waarschijnlijk door het vervangen van de houten vlonders.

Wat opvalt zijn de glazen deuren met daarop een tekening van de kerk. Samen met de mooi afgewerkte ontvangstruimte onder de toren en de goed gekozen kleuren van wanden en muren vormen ze een prachtig geheel, een geheel dat rust uitstraalt. In die zin is de Johannes de Doper kerk zichzelf gebleven.

De verbouwing is grotendeels gefinancierd door de Hervormde Gemeente van Vledder en omstreken maar gelukkig heeft een flink aantal bedrijven, organisaties en instanties geholpen door een subsidie te verstrekken. Het betreft instanties van religieuze aard, zoals de Solidariteitskas van de Protestantse kerk, burgerlijke instanties zoals de Gemeente Westerveld en de Provincie Drenthe, landelijke stichtingen zoals De Kattendijke/Drucker Stichting, het Dr. Hendrik Muller's Vaderlandds Fonds, de Stichting Meindertsma-Sybenga, de Maatschappij van Welstand en het bedrijf Vermillion. En natuurlijk hebben ook de leden van de Hervormde Gemeente actie gevoerd en hun bijdrage geleverd. Daardoor kon de hele verbouwing binnen het begrote bedrag blijven.

 

De officiële opening van de kerk vindt plaats

op zondag 6 januari 2019, 10.00 uur

in aanwezigheid van de burgemeester en genodigden.

 

Foto-overzicht:

 

Ingang van de kerk (eerste paar glasdeuren)

 

Ingang kerkzaal (tweede paar glasdeuren)

 

Kerkzaal gezien vanaf het koor

 

Kerkzaal gezien vanaf de ingang